Helyi időjárás

Buj község címere

 

A pajzs: álló, csücskös talpú, kékkel és vörössel négyelt pajzs. Első, kék mezejében ezüst jobb haránt pólya. Második, vörös mezejében lebegő helyzetű arany latin kereszt. Harmadik, vörös mezejében lebegő helyzetű arany apostoli kettőskereszt. Negyedik, kék mezejében lebegő helyzetű arany nyolcágú csillag. Szembe fordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos az ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített heraldikai aranykoronával. A sisakdíszen három arany búzakalász, oldalra kihajló levelekkel.

Takarók: mindkét oldalon vörös-arany. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével: BUJ felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont. Az ezüst harántpólya elsődlegesen a Pécz-nemzetséget és a belőlük származó Ibrányiakat szimbolizálja, akik őshonos birtokosoknak tekinthetők. A pólyának mögöttes jelentéstartalmat is tulajdoníthatunk: jelképezi a községhez kapcsolódó Lónyai csatornát is. A régi buji pecsét búzakalásza a mezőgazdasági jellegű települést jelképezi, ekként szerepelnek a kalászok a címerben is. A településen három egyház van jelen, melyeket a címer is megjelenít. A reformátusok csillaga mellett két kereszt jelenik meg, mégpedig a katolikusokat szimbolizáló kettőskereszt, valamint a görög-katolikusok hármas tagolású keresztje.

A heraldikai mázak - fémek és színek - jelentéstartalma: Fémek: arany (Nap): értelem, ész, hit, tekintély, erény, erkölcsösség. ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség.

Színek: vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség. kék (Jupiter): elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom. zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, szépség, egészség, remény.

Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a.) az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző, pecsétnyomó esetében legkisebb 40 mm, gumibélyegző esetében legnagyobb 35 mm átmérőjű, megfelelő körirattal ellátva.
b.) az önkormányzat zászlaján és annak változatain,
c.) az önkormányzat szerveinek, a polgármesternek, jegyzőnek készített levélpapírok fejlécén, illetve borítékján,
d.) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken,
e.) a községháza épületének bejáratánál, dísztermében /tanácskozó termében/ és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben,
f.) az önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiban,
g.) az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon meghívókon, emléktárgyakon,h.) a községbe vezető utak mellett a közigazgatási határnál levő táblán.

Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét az önkormányzat és más bel-, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetőleg szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az önkormányzat belső működésével és szervezeti felépítésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

Az Önkormányzat és intézményein kívül más jogi személy számára az általa készített kiadványokon vagy jellegzetes termékeken az önkormányzat címerének használatát – kérelmére – a jegyző javaslata alapján a polgármester engedélyezheti.

Kereskedelmi vagy reklám célú felhasználás esetében a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. A díj mértékét a jegyző javaslata alapján a polgármester állapítja meg.

A díj megállapítása történhet egy összegben, évi átalány formájában vagy az elért árbevétel arányában.

Az átalány összege gazdálkodó szervezeteknél 1000-100.000 Ft-ig terjedhet. Az árbevétel után megállapítható díj mértéke az éves árbevétel 0,1 %-a, de legkevesebb 1000 Ft.

Aki az önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérő vagy a közösséget sértő módon használja fel, szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

Névnap

Ma 2024. július 16., kedd, Valter napja van. Holnap Endre és Elek napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 776 vendég böngészi

Naptár

<-  Július 2024  ->
HK SzCs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ma van az év 198. napja Szökőév? - Igen! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 02 óra, 09 perc.
Internetidő: 048 (Swatch)
Időszámítás: Nyári
Horoszkóp:
Rák (június 22. - július 22.)
Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.